Hoppa till huvudinnehåll
 

Unga i 44 kommuner talar om vad de tycker

2024-10-08 - 07:30

Varje höst får flera tusen ungdomar möjlighet att tycka till genom MUCF:s ungdomsenkät. Och kommunerna lyssnar. Nu är det dags igen. I höst får unga i 44 kommuner möjlighet att göra sina röster hörda tack vare enkätverktyget LUPP.

– Många unga är samhällsintresserade och vill vara med och påverka. Nu får de chansen att tycka till om kommunens verksamhet. Det ger beslutsfattarna ett bättre kunskapsunderlag. Vi vet att många kommuner har stor nytta av ungdomarnas svar och använder resultatet för att genomföra konkreta förbättringar, säger Lena Nyberg, GD på MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

Ungdomsenkäten LUPP är en lokal uppföljning av ungas villkor som genomförs av kommuner och regioner. Årets enkätomgång inleds i oktober och pågår sedan hela november. Alla Sveriges kommuner och regioner har möjlighet att använda enkätverktyget för att ta reda på hur unga mår och hur de ser på framtiden. Resultatet ger grund för att fatta bättre beslut i frågor som rör unga.

– Som ung är det svårt att veta hur man kan vara med och påverka, många unga upplever att de inte har den möjligheten. Med LUPP får de det, ett verktyg som leder till bättre beslut och bidrar till ökat inflytandet för kommunens unga invånare. Att unga är delaktiga, sluter upp, engagerar sig och har kunskap om hur en demokrati fungerar är avgörande för samhället, säger Lena Nyberg.

MUCF:s rapport "Ung idag 2024:2 - En fördjupad bild av ungas inflytande och delaktighet" visar att valdeltagandet bland unga (18-24 år) i Sverige nu minskar för första gången på 20 år. Det är också stora skillnader i valdeltagande mellan unga baserat på vilka socioekonomiska förutsättningar som finns där de bor.

– Rapporten visar på ojämlika förutsättningar för unga att vara med och påverka samhällsutvecklingen och göra sina röster hörda. Här kan både ungdomsenkäten LUPP och skolval spela en stor roll för en positiv utveckling, fortsätter Lena Nyberg.

Nästan alla, 97 procent, av kommunerna som använder sig av LUPP-enkäten, tycker att den bidrar till att göra unga mer delaktiga och att unga prioriteras högre upp av politikerna. (Från LUPPföljningen 2019-2023)

Skolvalsrapporten (2022) visar att elever som deltagit i skolval tycker att de lärt sig mer om hur det går till att rösta, mer om demokrati och att de blivit mer intresserade av politik och samhällsfrågor. Nio av tio lärare tycker att skolvalet gjort skillnad för ungas förståelse för demokrati och politik.

Sedan start 2003 har cirka 200 kommuner någon gång genomfört LUPP. Runt 100 av dessa gör LUPP återkommande. Mellan 10 000-30 000 unga besvarar enkäten varje år. Verktyget är kostnadsfritt och kan användas av alla Sveriges kommuner och regioner.

Se vilka kommuner som anmält sig att göra LUPP i år här.

I november öppnar anmälan för att genomföra LUPP 2025.