Jag är inte ensam, det finns andra som jag
Rapport om unga hbtqi-personers levnadsvillkor
På uppdrag av regeringen har MUCF kartlagt unga hbtqi-personers hälsa och levnadsvillkor. Kartläggningen berör en rad olika områden och resultaten i rapporten är tydliga – levnadsvillkoren för unga hbtqi-personer är fortsatt sämre än för andra unga. Vi kan bland annat konstatera att:
- unga hbtqi-personer har sämre hälsa än andra unga, och det gäller framför allt den psykiska hälsan
- unga hbtqi-personer saknar trygghet och studiero i skolan i större utsträckning än andra unga
- många unga hbtqi-personer avstår från fritidsaktiviteter av rädsla för att bli dåligt bemötta
- jämfört med andra unga är det vanligare att unga hbtqi-personer utsätts för mobbning, hot och misshandel.
Det är första gången på över tio år som ny kunskap om hela hbtqi-gruppen har tagits fram. MUCF har bland annat studerat resultat från den nationella ungdomsenkäten och från enkäten från EU:s byrå för grundläggande rättigheter. Dessutom har ett stort antal intervjuer med unga hbtqi-personer genomförts.
Av resultaten framgår att mycket återstår att göra innan alla unga hbtqi-personer har tillgång till lika rättigheter och möjligheter. I rapporten lägger vi därför fram ett stort antal förslag inom de områden som har studerats. De handlar bland annat om att förbättra villkoren i skolan och på fritiden, att förbättra bemötandet och tillgängligheten inom hälso- och sjukvården och att stärka arbetet mot diskriminering och annan utsatthet.
Ladda ner hela rapporten och ta del av resultaten i sin helhet. Temadelarna finns även framtagna som separata delrapporter för dig som vill ha fördjupad kunskap inom ett specifikt område:
utsatthet för omvändelseförsök
Du kan också ta del av två bilagor till rapporten:
Bilaga 1 innehåller enkäter, regressionsmodell samt intervjuguider.
Bilaga 2 innehåller förslag på förändringsarbete kring kön och könsidentitet i skolan.