Hoppa till huvudinnehåll
 

Coronapandemin får MUCF att ställa om – satsar på nationell, digital konferens

2020-11-23 - 07:30
På digitala "MUCF-dagarna 2020" deltar bland andra, fr v Lena Nyberg, generaldirektör MUCF, Hans Dahlgren, EU-minister, Eva Nordmark, arbetsmarknadsminister, Peter Fredriksson, generaldirektör Skolverket, Lena Ag, generaldirektör Jämställdhetsmyndigheten, Helén Ängmo, generaldirektör Skolinspektionen, Carl Heath, utbildningsdirektör i RISE, och Heléne Fritzon, EU-parlamentariker Foto: Felix Oppenheim, Kristian Pohl/Regeringskansliet, Jämy, Skolverket, Skolinspektionen och EU-parlamentet.
På digitala "MUCF-dagarna 2020" deltar bland andra, fr v Lena Nyberg, generaldirektör MUCF, Hans Dahlgren, EU-minister, Eva Nordmark, arbetsmarknadsminister, Peter Fredriksson, generaldirektör Skolverket, Lena Ag, generaldirektör Jämställdhetsmyndigheten, Helén Ängmo, generaldirektör Skolinspektionen, Carl Heath, utbildningsdirektör i RISE, och Heléne Fritzon, EU-parlamentariker Foto: Felix Oppenheim, Kristian Pohl/Regeringskansliet, Jämy, Skolverket, Skolinspektionen och EU-parlamentet.

Under fyra dagar, 30 november till 3 december, arrangeras digitala ”MUCF-dagarna 2020”.

I fokus är EU:s ungdomspolitik, hot och hat mot civilsamhällets företrädare, unga utanför arbetsmarknaden och ungas utsatthet. Dessutom presenterar Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, en ny rapport om ungas upplevelser av sexuella trakasserier i skolans värld.

Bland de som bidrar med kunskap under dagarna är EU-minister Hans Dahlgren och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, brukar varje år arrangera en rikskonferens i Stockholm i november för cirka 800 deltagare. På grund av coronapandemin har den i år fått ställas in.

I stället satsar MUCF på en helt digital konferens som samordnas och sänds från myndighetens studio i Växjö.

- Vi vet att frågor som rör unga och civilsamhället är viktigare än någonsin och det finns ett stort behov av att utbyta kunskaper och frågeställningar. Därför väljer MUCF att inte ställa in utan också att ställa om och satsa på något helt nytt. Vi har ett mycket spännande program med nyckelpersoner i frågor som rör unga och civilsamhället och arbetar nu för högtryck med att sätta ihop de sista detaljerna, säger MUCF:s generaldirektör Lena Nyberg.

Stort intresse

Den digitala konferensen riktar sig främst till personer som arbetar med eller tar beslut som rör unga och/eller civilsamhället. Redan nu är intresset mycket stort och hittills har MUCF fått in drygt 500 anmälningar.

Sändningarna pågår från klockan 10.00 och fram till lunch varje dag, samt även på eftermiddagen den 30 november, klockan 13-14. Det går att anmäla sig till en eller flera  sändningar och det är helt gratis.

Lyfter viktiga utmaningar

- Under ”MUCF-dagarna 2020” lyfter vi några av de stora utmaningar som samhället står inför, exempelvis en oroande utveckling när det gäller ungas situation på arbetsmarknaden. Många aktiva i föreningslivet upplever att de utsätts för hot och hat i sociala medier och unga upplever ofta sexuella trakasserier i utbildningsmiljön. Vi påverkas också allt mer av beslut i EU. Detta är viktiga frågor som beslutsfattare på alla nivåer behöver få mer kunskap om, säger Lena Nyberg.

Bland de som bidrar med kunskap under de fyra dagarna finns även forskare, beslutsfattare, företrädare för fackförbund och civilsamhällets organisationer samt entreprenörer. Här är några exempel på vad som tas upp och vilka personer som medverkar i den digitala konferensen på olika sätt:

MÅNDAG 30 NOVEMBER – EU:s UNGDOMSSTRATEGI

  • Målen för EU:s ungdomspolitik är bland annat att skapa fler och lika möjligheter för alla ungdomar att få jobb och utbildning samt att främja ett aktivt medborgarskap. MUCF har i uppdrag att öka ungas kunskap och delaktighet i frågor om EU. Förutom EU-minister Hans Dahlgren så deltar även EU-parlamentarikern Heléne Fritzon (s), Sveriges två ungdomsrepresentanter i EU, Elsie Gisslegård och Hanna Waerland-Fager samt Sophia Eriksson Waterschoot, direktör för ungdomsfrågor, utbildning och Erasmus+ vid Europeiska kommissionen.
  • Statsvetaren Daniel Silander presenterar de senaste resultaten från forskningsnätverket Ray och MUCF presenterar praktiska exempel på projekt som har genomförts inom ramen för Erasmus+ och Europeiska Solidaritetskåren under senaste programperioden.
  • Medverkar gör också Annina Kurki från finska Utbildningsstyrelsen samt läraren och författaren Charlotta Granath som föreläser om EU och demokrati.

TISDAG 1 DECEMBER - HOT OCH HAT MOT CIVILSAMHÄLLETS FÖRETRÄDARE

ONSDAG 2 DECEMBER - UNGA UTANFÖR ARBETSMARKNADEN

  • I Sverige finns närmare 150 000 unga mellan 16 och 29 år som varken arbetar eller studerar (uvas). Fler unga riskerar att hamna i långvarigt utanförskap efter coronakrisen. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark inledningstalar och ger regeringens syn på uvas och vilka utmaningar som finns.
  • Anders Forslund, professor i nationalekonomi vid Uppsala universitet, presenterar Forte-rapporten ”Unga som varken arbetar eller studerar – en kartläggning och kunskapsöversikt".
  • Therese Ydrén, berättar om ”Vi-projektet” som ägs av Västra Götalandsregionens Folkhögskoleförvaltningen och medfinansieras av ESF (Europeiska socialfonden). Vidare deltar Daniel Diaz, Rädda Barnen, Åsa Askeskär, Storfors kommun och Marie Nilsson, förbundsordförande för IF Metall.
  • Emma Neuman, utredare på MUCF, presenterar rapporten, ”Ett långvarigt utanförskap – Olika utmaningar för unga som varken arbetar eller studerar”. Rapporten är en fördjupning av den analys som MUCF publicerade i våras. MUCF:s generaldirektör Lena Nyberg berättar om myndighetens uppdrag och arbete med uvas.

TORSDAG 3 DECEMBER - UNGAS UTSATTHET

  • Victoria C Wahlgren, senior utredare, på MUCF, presenterar den årliga FOKUS-rapporten som är en del av myndighetens uppföljning av de ungdomspolitiska målen. I år handlar rapporten ”Det blir ju bara värre om jag berättarom sexuella trakasserier i utbildningsmiljöer, tre år efter #Metoo-uppropet. Deltagarna får också höra ungas egna berättelser om hur de upplever sin utsatthet.
  • ”MUCF-dagarna 2020” avslutas med debatt kring frågan om ungas utsatthet. I panelen deltar Lena Ag, generaldirektör för Jämställdhetsmyndigheten, Helén Ängmo, generaldirektör för Skolinspektionen, Peter Fredriksson, generaldirektör för Skolverket, Lena Nyberg, generaldirektör för MUCF, Ebba Kock, ordförande för Sveriges Elevkårer och Cem Celepli Atci, vd och grundare av Snaptive – en digital kurator i mobilen samt Louise Nordquist, processledare från den ideella organisationen MÄN.

För mer information om ”MUCF-dagarna 2020”, kontakta MUCF:s presstjänst på tfn 010-160 10 20 eller e-post press@mucf.se

Läs mer på mucf.se och följ våra uppdateringar av programmet där

Läs mer om temat EU:s ungdomsstrategi på mucf.se

Läs mer om temat hot och hat mot civilsamhällets företrädare på mucf.se

Läs mer om temat Unga utanför arbetsmarknaden på mucf.se

Läs mer om temat ungas utsatthet på mucf.se