Statistik över unga som varken arbetar eller studerar: Så är läget i kommuner och regioner
I dag finns närmare 150 000 unga som varken arbetar eller studerar (uvas) i Sverige. En ny rapport från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, visar att var tionde ung person någon gång hamnar i den här situationen.
På mucf.se finns statistik över utvecklingen för åren 2007–2018 uppdelade på kommun, län och för hela riket.
- Statistiken är viktig för att beslutsfattare på olika nivåer ska kunna välja rätt och väl avvägda åtgärder och insatser för unga som varken arbetar eller studerar, säger Sofia Zere, avdelningschef på MUCF.
MUCF presenterade i veckan rapporten "Ett långvarigt utanförskap. Olika utmaningar för unga som varken arbetar eller studerar” där myndigheten har följt 70 000 unga som var uvas år 2004 till dess att de är 29 år.
Den visar bland annat att unga mellan 16 och 29 år som varken arbetar eller studerar (uvas) riskerar att hamna i utanförskap en stor del av sitt ungdomsliv.
Störst risk hamna utanför
Unga som hoppar av gymnasiet, lever med psykisk ohälsa, sjukdom eller en funktionsnedsättning löper störst risk att aldrig etablera sig på arbetsmarknaden. Två av tre unga med psykisk ohälsa har fortfarande inte ett arbete vid 29 års ålder.
I rapporten beskrivs hur lång tid olika grupper av unga är utan arbete och studier samt hur olika bakgrundsfaktorer påverkar. Den ger en tydligare bild av vilka som döljer sig bakom siffran 150 000 unga som varken arbetar eller studerar.
- Det är oroande att många i den här gruppen varken studerar eller arbetar under så lång tid. Coronakrisen riskerar att leda till att de blir ännu fler. Det är viktigt att minska tidiga skolavhopp och att upptäcka psykisk ohälsa i tid, säger Sofia Zere.
Statistik om uvas sedan 2007
MUCF tar sedan 2007 fram statistik om uvas för att öka kunskapen om gruppen och ge underlag till de som arbetar för att stötta unga till jobb eller studier. Statistiken bygger på registerdata över hela befolkningen i åldern 16-29 år. Statistiken är hämtad från olika register hos till exempel Statistiska centralbyrån (SCB) och Försäkringskassan.
Andelen unga som varken arbetar har varit i stort sett konstant sedan mätningarna började år 2007. Totalt rör det sig om cirka 140–170 000 individer. För 2018 rör det sig om totalt 151 306 individer, varav 68 095 i åldersgruppen 16–24 år (6,5 procent) och 83 211 i åldersgruppen 25–29 år (11,2 procent). I databasen finns alla siffror för åren 2007–2018 uppdelade på kommun, län och för hela riket.
På ungidag.se finns statistik om unga inom flera områden samlat
Lyssna på intervju med Sofia Zere i SR Ekot, 2 december, ”Unga i utanförskap riskerar bli kvar i åratal - Nyheter (Ekot) | Sveriges Radio”
Länk till pressmeddelande: Ny MUCF-rapport: "Oroande att många unga är i utanförskap under lång tid"