Hoppa till huvudinnehåll
 

Fem filmer om satsning på socialt särskilt utsatta under pandemin: ”Bidraget avgörande för att vi ska kunna hjälpa hemlösa”

2020-12-10 - 07:05
Bilder från verksamheten vid fem av de organisationer som fick del av statsbidraget för att hjälpa människor i socialt, särskilt utsatta situationer.  Foto: Emil Wesolowski
Bilder från verksamheten vid fem av de organisationer som fick del av statsbidraget för att hjälpa människor i socialt, särskilt utsatta situationer. Foto: Emil Wesolowski

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF fördelade i somras totalt 48 miljoner kronor i statsbidrag till 17 organisationer för att hjälpa människor i socialt särskilt utsatta situationer under pandemin.

Bidraget var avgörande, det har verkligen gjort skillnad. Vi har lyckats hålla igång verksamheten fullt ut, trots att vi sedan mars 2020 fått en 40-procentig ökad tillströmning av hemlösa, säger Björn O. Anderberg, ordförande för föreningen Frihamnen som driver Hemlösas Hus i Helsingborg.

I fem filmer kan MUCF nu visa exempel på hur statsbidraget användes och vilken nytta det gjorde.

I maj presenterade kultur- och demokratiminister Amanda Lind och vice statsminister Isabella Lövin en satsning från regeringen på organisationer som arbetar med att nå och stödja människor i särskilt utsatta situationer under coronapandemin, exempelvis hemlösa.

- I den här krisen är det avgörande att de som riskerar att falla igenom samhällets skyddsnät eller som redan lever i utsatthet, fortsatt kan få hjälp. Civilsamhället har gjort fantastiska insatser sedan dag ett och det arbetet har varit viktigt för regeringen att stödja. Det har gjort stor skillnad för många av dem som behöver det som mest, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind.

Rekordsnabb process

4 juni tog regeringen det formella beslutet och MUCF fick då i uppdrag att fördela bidraget. Ansökan hölls öppen 7–21 juni och MUCF fick in 231 ansökningar. Den 1 juli beslutade myndigheten att fördela bidraget till 17 organisationer och pengarna betalades ut redan veckan därpå (6 -12 juli).

MUCF prioriterade så att statsbidraget ska kunna göra så stor nytta som möjligt, att hjälpa människor med basala behov som: utdelning av mat, en sovplats för natten, rena kläder och att kunna duscha.

"Otroligt starka berättelser"

Med uppdraget om att fördela statsbidraget följde också uppdraget att dokumentera bidragets väg från regeringsbeslut till mottagare av hjälpen. MUCF valde att intervjua och filma personal i några av organisationerna och även människor som fått hjälp tack vare satsningen. Filmerna finns nu tillgängliga på mucf.se och kommer även att delas av respektive organisation.

- Det här är otroligt starka berättelser som visar vilken fantastisk nytta civilsamhället gör med alla dessa eldsjälar och engagerade. Filmerna  visar också hur de pengar som gått till de här verksamheterna verkligen kunnat göra nytta, säger MUCF:s generaldirektör Lena Nyberg om filmerna.

De fem organisationer som MUCF besökte och filmade är: Sveriges Stadsmissioner (Crossroads), Läkare i VärldenFöreningen S:ta Clara kyrka i Stockholm, Agape i Göteborg och Föreningen Frihamnen i Helsingborg. Intervjuer och filmer togs fram av frilansjournalisten Emil Wesolowski på uppdrag av MUCF.        

I filmerna möter ni bland annat:

  • Jasmin som förlorade både jobb och bostad pga coronakrisen men fick hjälp av S:ta Clara/Svenska kyrkan i Stockholm. ”Det är tack vare de här människorna som jag finns här i dag
  • Johan i Helsingborg som fick hjälp och stöd från Föreningen Frihamnen i Helsingborg. ”Jag hade inte överlevt utan detta här”.
  • Mohammad som hittade trygghet och en ny gemenskap tack vare Agape i Göteborg. ”Innan på dagarna var jag ute, det var svårt, man kan säga att jag var luffare. Och på nätterna hittade jag någonstans att sova”

Övriga organisationer som fick ta del av regeringens satsning på människor i socialt särskilt utsatta situationer under pandemin är: Frälsningsarmén, Svenska Röda Korset, Svenska kyrkan, Romska Ungdomsförbundet, Förenade Islamiska Föreningar, Hela Människan, Ny Gemenskap, Romersk-katolska kyrkan, Equmeniakyrkan nationella enheten, Convictus, Räddningsmissionen och Stöttepelaren.

På mucf.se hittar ni en film som visar hela processen från presskonferensen i maj och beredning inom MUCF till inslag från de fem organisationerna och intervju med generaldirektör Lena Nyberg. Här finns också filmerna från de fem organisationerna.

Länk till samlingsfilmen om bidraget till socialt särskilt utsatta

Länkar till filmer om de fem organisationerna:

Se MUCF:s film om Hemlösas hus/Helsingborg

Se MUCF:s film om Agape/Göteborg

Se MUCF:s film om St:a Clara/Stockholm

Se MUCF:S film om Sveriges Stadsmissioner (Crossroads)

Se MUCF:S film omLäkare i Världen

Läs mer om bidraget till insatser för socialt särskilt utsatta på mucf.se

Länk till pressmeddelande: "MUCF ska fördela bidrag till civilsamhället: ”Viktigt uppdrag för socialt utsatta under coronapandemin” 

Länk till pressträff 12 maj med Isabella Lövin och Amanda Lind med anledning av åtgärder för samhällets mest utsatta och mot äldres ensamhet under coronakrisen.

Länk till regeringens pressmeddelande de 4 juni: "Nu stärks civilsamhällets insatser för samhällets mest utsatta med 100 miljoner kronor