Volontärprojekt
Europeiska solidaritetskåren ger möjlighet till verksamheter att ta emot eller stödja unga att åka som volontärer mellan två och tolv månader utomlands eller i sitt hemland. För att kunna ta emot eller sända volontärer behöver din organisation först ha kvalitetsmärkningen Quality Label.
Organisationer kan söka bidrag för att ta emot och sända volontärer till projekt där syftet med projektet är att stödja lokalsamhället.
Det kan till exempel handla om att ordna aktiviteter för unga, stötta i integrationsverksamhet eller bidra med insatser för miljö och hållbarhet. Organisationer som tar emot eller sänder en volontär får bidrag för bland annat handledning av volontären och volontärens vistelsekostnader (boende- och matpengar).
Läs mer om volontärprojekt i programhandledningen för Europeiska solidaritetskåren.
Quality Label
För att kunna ta emot eller sända volontärer behöver din organisation ha en Quality Label som är en kvalitetsmärkning som du ansöker om till MUCF. Beviljad Quality Label gäller under hela programperioden, 2021-2027.
Vem kan bli volontär?
För att vara volontär behövs inga förkunskaper eller specifika kvalifikationer. Volontärer får resebidrag, fickpengar, språkkurs och bostad. Volontärprojekt kan genomföras utomlands eller i volontärens hemland. För att få vara volontär i sitt hemland krävs att deltagarna är unga med begränsade möjligheter.
Alla unga som vill delta i Europeiska solidaritetskåren (volontärprojekt och solidaritetsprojekt) behöver registrera sig på Portalen för Europeiska solidaritetskåren
Ansökningstider
Bidraget är öppet för ansökningar fram till 20 februari 2025 klockan 12.00 svensk tid.
Ansökan
Ansök på EU-kommissionens webbplats.
För att kunna söka bidrag måste ni först skapa ett användarkonto och registrera er organisation i EU-kommissionens databas. Följ våra steg-för-steg anvisningar: