Hoppa till huvudinnehåll
 

Beviljade forskningsprojekt om det civila samhället och forskningsresultat

Här redovisas forskningsprojekt som fått bidrag till studier om det civila samhället. Resultat från avslutade projekt redovisas också.

Forskningsbidrag 2021

Projektifierad feminism: En studie av kvinnoorganisationers hantering av projektformens krav och förväntningar

Forskare: David Scott och Malin Rönnblom
Lärosäte: Karlstad universitet
Kort beskrivning: Syftet med projektet är att bidra med kunskap om projektifieringens effekter och hur kvinnoorganisationer påverkas av att arbeta i projektform. Studien undersöker hur möjligheten för kvinnoorganisationer att bedriva feministisk verksamhet och aktivism i bred bemärkelse formas och påverkas av projektformens specifika karaktär.
Resultat: Projektifierad feminism: En studie av kvinnoorganisationers hantering av projektformens krav och förväntningar

Programmerbar politik: Civilsamhället i automatiseringens tidsålder

Forskare: Simon Lindgren och Anne Kaun
Lärosäte: Umeå universitet, DIGSUM
Kort beskrivning: Målet med projektet är få en djupare förståelse för civilsamhällets funktionssätt och roll i automatiseringens tidsålder. Forskarna anlägger ett sociotekniskt perspektiv där hänsyn tas både till att automatiseringen formar villkoren för civilsamhället, och till att civilsamhället kan forma villkoren för automatiseringen.

Projektet ställer fyra centrala frågor:
1. På vilka sätt kan automatiseringen fungera som möjliggörande för aktivism inom civilsamhället, och på vilka sätt kan den vara hindrande?
2. Hur påverkar närvaron av icke-mänskliga agenter (t.ex. automatiserade sociala mediekonton, s.k. botar) hur civilsamhälleliga aktörer organiserar och mobiliserar sig? Hur påverkas de sätt på vilka idéer och åsikter sprider sig?
3. Hur formerar civilsamhälleliga aktörer sina tankar omkring automatisering i relation till sina politiska mål?
4. På vilka sätt försöker civilsamhälleliga aktörer att aktivt forma automatiseringsprocesserna?

Medborgarmedverkan i myndigheters sociala arbete - en hybridkonstruktion i gränslandet mellan institutionella logiker

Forskare: Kerstin Svensson och Monica Larsson
Lärosäte: Lunds universitet
Kort beskrivning: Projektet söker förståelse för civilsamhällets medverkan i myndigheters arbete, där aktörerna inte förutsätts vara organiserade och där det i mycket saknas aggregerade kunskaper. Det handlar om de lagstadgade uppdragen som kontaktperson enligt LSS, kontaktperson och kontaktfamilj enligt socialtjänstlagen och biträdande övervakare enligt Brottsbalken. Syftet med projektet är att förstå den institutionella logiken bakom medborgar-medverkan i myndigheters lagreglerade sociala insatser, hur den har utvecklats och vilka tendenser som finns i den pågående utvecklingen.

Civilsamhället, samverkansplattformar och den kommunala klimatpolitiken

Forskare: Patrik Cras, Ulrika Persson-Fischier, Nils Hertting och Martha Middlemiss Lé Mon
Lärosäte: Sveriges lantbruksuniversitet - Institutionen för stad och land
Kort beskrivning: Studie undersöker lokala samverkansplattformar utifrån en av de stora samtida samhällsfrågorna, klimatomställningen. Människors engagemang i klimatfrågan har gett upphov till nya sociala rörelser och civilsamhällesorganisationer med fokus på samhällsomställning för att motverka klimatpåverkan. Parallellt har klimatfrågan också plockats upp av befintliga civilsamhällesorganisationer som inkorporerar klimatrelaterade frågor till sin befintliga agenda, såsom Svenska kyrkan som fattat beslut om en egen färdplan för klimatet. Klimatfrågan har också gett upphov till samverkansplattformar på kommunal nivå. Studieobjektet är tre civilsamhällesorganisationers medverkan i Uppsala kommuns samverkansplattform för klimatfrågor, Uppsala klimatprotokoll.

Projektet ställer forskningsfrågorna:
1. Hur påverkar samverkansplattformar för klimatarbete civilsamhällesorganisationer med engagemang i klimatfrågan?
2. Vilka arbetssätt, förhållningssätt och strategier för samverkan, samt visioner för utveckling av framtida arbetssätt, har utvecklats i de studerade organisationerna?

Forskningsbidrag 2019

Civilsamhällets (nya?) roller för att motverka hemlöshet? En uppföljande studie

Forskare: Marie Nordfeldt
Lärosäte: Karlstads Universitet, Institutionen för sociala och psykologiska studier
Kort beskrivning: Syftet med projektet är att bidra med kunskap om det civila samhällets roll i relation till hemlöshetsproblematiken samt om och hur roller och relationer mellan civilsamhällesorganisationer och den kommunala förvaltningen har förändrats inom hemlöshetsfältet sedan mitten av 1990-talet.
Resultat: Civilsamhällets (nya?) roller för att motverka hemlöshet

Unga och organiserad politik. En medlemsstudie av de svenska riksdagspartiernas ungdomsförbund.

Forskare: Niklas Bolin, Ann-Cathrine Jungar
Lärosäte: Mitthögskolan, Institutionen för humaniora och samhällsvetenskap Kort beskrivning:  Projektets syfte är att öka kunskapen om de svenska politiska partiernas ungdomsorganisationer, dvs. vem blir medlem i politiska ungdomsförbund, varför blir unga medlemmar i politiska ungdomsförbund samt vad gör unga som medlemmar i politiska ungdomsförbund. Förutom att analysera likheter och skillnader mellan ungdomsförbunden, möjliggör den jämförande ansatsen analyser om faktorer som ideologi, intern demokrati och relation till moderpartiet har betydelse för partimedlemmarnas engagemang.

Flickors deltagande i idrott och dess potential för inkludering och jämställdhet.

Forskare: Magnus Dahlstedt, David Ekholm, Ulrika Wernesjö Lärosäte: Linköpings universitet, Institutionen för samhälls- och välfärdsstudier, avd socialt arbete. 
Kort beskrivning: Syftet med forskningsprojektet är att skapa kunskap om villkoren för och möjligheterna till integration, inkludering och jämställdhet genom deltagande i fritidsaktiviteter, fotboll och idrottande för flickor.
Resultat: Flickors deltagande i idrott och dess potential för inkludering och jämställdhet
Forskningsbidrag 2018

Kan ett engagemang i civilsamhället motverka intolerans mot invandare?

Forskare: Erik Lundberg
Lärosäte: Högskolan Dalarna, Falun.
Kort beskrivning: Syftet med forskningsprojektet är att undersöka i vilken utsträckning ett engagemang i civilsamhället kan motverka intolerans mot personer med utländsk bakgrund bland ungdomar. 
Resultat: Kan ett engagemang i civilsamhället motverka intolerans mot personer med utländsk bakgrund?

Newcomers: Hälsans betydelser i en integrationsinsats i civilsamhället för nyanlända HBTQ personer 

Forskare: Krister Hertting
Lärosäte: Högskolan i Halmstad
Kort beskrivning: Syftet med forskningsprojektet är att belysa och förstå hälsans betydelser i en integrationsinsats för nyanlända HBTQ personer inom RFSL ur ett deltagar- och organisationsperspektiv.
Resultat: Newcomers som betydelsefull mellanlandning för hbtqi-immigranter på väg in i det svenska samhället

Civilt motstånd och socialt läkande i migrationens fotspår - en etnografisk studie av lidande och motstånd bland svenska volontärer och unga migranter

Forskare: Torun Elsrud
Lärosäte: Linnaeus University, Kalmar
Kort beskrivning: Forskningsprojektet studeras socialt läkande (civil repair) och motståndsstrategier (resistance strategies) i relation till aktivism inom ramen för nationella och lokala civila nätverk, bestående av unga asylsökande och volontärer som till stor del är anställda inom socialtjänsten. Projektet har två huvudsyften. Ett syfte är att undersöka hur nätverken hanterar de unga migranternas utsatta situation, för att förstå betydelsen av civila nätverk som stödsystem under en tid av samhälleliga utmaningar. Det andra syftet är att genom volontärernas narrativ få kunskap om sätt att hantera konflikter mellan exempelvis socialt arbete som kontrollutövning och som empatibaserat. 
Resultat: Civilt motstånd och socialt läkande i migrationens fotspår - en etnografisk studie av lidande och motstånd bland svenska volontärer och unga migranter

Brobyggare i ett uppdelat samhälle? En kartläggning av framväxten av interreligiösa råd i Sverige 

Forskare: Ann-Catrin Kristianssen, Örebro Lärosäte: universitet/Handelshögskolan 
Kort beskrivning: Syftet med forskningsprojektet är att studera samverkan mellan interreligiösa samarbeten i form av interreligiösa råd och formella politiska institutioner, i detta fall kommuner för att diskutera och hantera gemensamma utmaningar i samhället.
Forskningsbidrag 2017

Vård på centralen: Initiativ i det civila samhället istället för offentlig vård

Forskare: Magnus Karlsson 
Lärosäte: Ersta Sköndal Bräcke högskola 
Kort beskrivning: Projektet ska beskriva en ny form av organisering som blivit möjlig efter sociala mediers genombrott där ambitionen både är att bidra med konkret stöd och att arbeta för social förändring. Även hur ansvarsfördelningen såg ut mellan offentlig hälso- och sjukvård och organisationen Vård på Centralen.
Resultat: Vård på centralen - Om när de medborgliga rättigheterna inte räcker till

Idrott, ungdomar och sociala innovationer - Om civilsamhället som medel för social inkludering i stadens periferier

Forskare: Magnus Dahlstedt 
Lärosäte: Linköpings universitet 
Kort beskrivning: Syftet med studien är att undersöka civilsamhällets och idrottens roll som ett medel för social integration. Studien undersöker en verksamhet som använder sig av just fotboll. Projektet undersöker aktiviteter i två utsatta bostadsområden. Projektet ska bland annat bidra till förståelse av relationer och partnerskap mellan offentliga organ och aktörer i civilsamhället.
Resultat: Idrott, ungdomar och sociala innovationer - Om civilsamhället som medel för social inkludering i stadens periferier

Projektet är avslutat.

Civilsamhället: ”Mötesplats för mångfald” eller ”Lika barn leka bäst?” 

Forskare: Lars Trägårdh 
Lärosäte: Ersta Sköndal Bräcke högskola
Kort beskrivning: Projektet ska undersöka om civilsamhället bidrar till att främja tillit i en tid av ökande mångfald i det svenska samhället. Även ge ny kunskap till offentlig sektor och det civila samhället inför nya åtgärder för att stärka utsatta grupper och främja tillit och social sammanhållning. ResultatCivilsamhället: ”Mötesplats för mångfald” eller ”Lika barn leka bäst?”

Projektet är avslutat.

Forskningsbidrag 2016

En förbisedd elit? Elitiseringsprocesser i det svenska civilsamhället

Forskare: Roberto Scaramuzzino 
Lärosäte: Socialhögskolan, Lunds universitet
Kort beskrivning: Syftet är att utforska eliter och elitisering inom det svenska civilsamhället på integrationsområdet. Frågorna handlar om vilka aktörer som lyckas nå inflytelserika positioner och status och vilka processer som leder till detta.
Resultat: En förbisedd elit: Elitiseringsprocesser i det svenska civilsamhället

Projektet är avslutat.

Ungdomsråd? Ett deliberativt komplement på gränsen mellan civilsamhälle och kommunal verksamhet?

Forskare: Anders Kassman och Johan Vamstad
Lärosäte: Avdelningen för forskning om civilsamhället, Ersta Sköndal Högskola
Kort beskrivning: Projektet ska undersöka förutsättningarna för Sveriges ungdomsråd i att vara ett samtalsdemokratiskt komplement som fördjupar demokratin i kommunerna och hur de förhåller sig till det kommunala beslutsfattandet.
Resultat: Ungdomsråd – goda intentioner men sämre institutionell inramning

Projektet är avslutat.

Offentlig upphandling i civilsamhället – logiker och utmaningar på välfärdsmarknader

Forskare: Mats Jutterström
Lärosäte: SIR, Handelshögskolan i Stockholm/SCORE
Kort beskrivning: Projektet handlar om ideella organisationer som säljare av välfärd till det offentliga, vilka problem som uppstår för organisationerna i upphandling på lokal nivå och vad organisationerna gör för att hantera dessa. 
Resultat: Hur hanterar ideella organisationer LOU upphandlingar?

Projektet är avslutat.

Idéburen innovationsutveckling i samhällsutmaningarnas spår

Forskare: Malin Lindberg
Lärosäte: Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle, Luleå tekniska universitet
Kort beskrivning: I projektet studeras Sensus studieförbund och Svenska kyrkans utveckling av nya sociala lösningar. Kunskapen kan användas för att organisera och främja social förnyelse och för att öka sektorsövergripande samverkan i lösningar av olika samhällsutmaningar.
Resultat: Idéburen innovationsutveckling i samhällsutmaningarnas spår
Forskningsbidrag 2015

Granskningssamhällets krav och civilsamhällets (re)aktioner

Forskare: Stig Linde och Malin Arvidson
Lärosäte: Socialhögskolan, Lunds universitet
Kort beskrivning: Syftet är att utforska de strategier som svenska organisationer inom det sociala området utvecklar i samband med allt tydligare förväntningar på att de ska utvärdera och granska sina verksamheter.
Resultat: Granskningssamhällets krav och civilsamhällets (re)aktioner

Demokratiseringssträvanden genom regionalisering i en brytningstid: fallet kvinnors resurscentra

Forskare: Line Säll, Tomas Mitander, Andreas Öjehag-Pettersson och Malin Rönnblom
Lärosäte: Centrum för forskning om regionalt samhällsbyggande, Karlstads universitet
Kort beskrivning: Syftet är att analysera möjligheterna att arbeta med kvinnors inflytande i olika lokala sammanhang i en tid när politiken präglas av management-inspirerade förhållningssätt, projektpolitik och utvärdering.
Resultat: Från lokal mobilisering till puts på fasaden

Partnerskap mellan polis och medborgare: Polisens volontärer och Missing People Sweden

Forskare: Sara Uhnoo och Cecilia Hansen Löfstrand
Lärosäte: Göteborgs universitet
Kort beskrivning: Projektet ska analysera volontärers medverkan i polisiärt arbete i Sverige och hur detta kan styras genom partnerskap mellan polis och medborgare. Detta har blivit vanligare i västerländska demokratier då medborgare har fått ett större ansvar för den egna tryggheten.
Resultat: Partnerskap mellan polis och medborgare: Polisens volontärer och Missing People
Forskningsbidrag 2014

Svenska kyrkan och välfärden: en studie av styrning av välfärdsproduktionen i civilsamhället. Fallet Västerås stift.

Forskare: Marta Reuter och Torbjörn Einarsson
Lärosäte: Stiftelsen Stockholm School of Economics Institute for Research 
Kort beskrivning: Syftet är att utveckla förståelsen av vilken roll den offentliga sektorn och välfärdens professioner spelar i styrningen av välfärdsproduktion i civilsamhällets regi samt hur organisationens ideella särart avspeglas i välfärdstjänsterna.  

Projektet är avslutat.

Fördjupad demokrati genom inbjudet deltagande? Om möjligheter och hinder för ungdomars deltagande i lokala utvecklingsprojekt i socialt utsatta områden

Forskare: Nazem Tahvilzadeh, Lisa Kings och René Léon Rosales
Lärosäte: Mångkulturellt centrum
Kort beskrivning: Syftet är att bidra till diskussionen om hur det inbjudna deltagandet kan utformas för att fördjupa demokratin utifrån medborgarnas förutsättningar med särskilt fokus på ungdomars deltagande i socialt utsatta stadsdelar i Stockholm och Malmö.
Resultat: Fördjupad demokrati genom inbjudet deltagande?

En professionaliserad röst för barnen? BRIS och det nya samhällskontraktet mellan stat och civilsamhälle

Forskare: Karin Osvaldsson Cromdal och Johanna Sköld 
Lärosäte: Linköpings universitet
Kort beskrivning: Syftet är att undersöka hur professionaliseringen i ideella organisationer och förändrade relationer mellan civilsamhället och det offentliga inverkar på den barnrättspolitik som förs av BRIS.
Resultat: En professionaliserad röst för barnen? BRIS och det nya samhällskontraktet mellan stat och civilsamhälle

Öronmärkta pengar: om öronmärkningens uttryck, hantering och konsekvenser för interaktionen mellan ideella organisationer och deras omvärld

Forskare: Susanna Alexius och Ola Segnestam Larsson 
Lärosäte: Handelshögskolan/SCORE
Kort beskrivning: Projektet tar upp konsekvenser av öronmärkning utifrån två ideella organisationer, IOGT-NTO och RFSU. De har valts ut därför att de har varierade intäktskällor – egna intäkter samt en mix av ideella, privata och offentliga finansiärer.
Resultat: Öronmärkta pengar
Forskningsbidrag 2013

Vems intressen företräder civilsamhället politiskt?

Forskare: Frida Boräng och Daniel Naurin
Lärosäte: Centrum för Europaforskning, Göteborgs universitet
Kort beskrivning: Forskningen handlade om vilka samhällsfrågor det svenska civilsamhället driver politiskt och hur organisationernas lobbyarbete förhåller sig till den allmänna opinionen.
Resultat: Vems intressen företräder civilsamhället politiskt?

Civilsamhället, ungdomar och samverkansstrategier

Forskare: Carina Listerborn
Lärosäte: Institutionen för urbana studier, Malmö högskola
Kort beskrivning: Projektet har analyserat civilsamhällets roll och betydelse för lokalsamhället i fyra utvalda socio-ekonomiskt utsatta bostadsområden i Malmö och Helsingborg.
Resultat: Civilsamhället, ungdomar och samverkansstrategier

Befolkningsstudie av ideella och informella insatser

Forskare: Johan von Essen och Lars Svedberg
Lärosäte: Ersta Sköndal högskola
Kort beskrivning: Ersta Sköndal högskolas forskning handlar om det medborgerliga engagemangets omfattning, inriktning, utformning och villkor i det svenska samhället.
Resultat: Befolkningsstudie av ideella och informella insatser

Pensionärsorganisationers inflytande i marknadsanpassad äldreomsorg

Forskare: David Feltenius och Jessika Wide
Lärosäte: Umeå universitet
Kort beskrivning: Projektet har undersökt pensionärsorganisationers möjligheter till inflytande på lokal nivå i en marknadiserad äldreomsorg inom ramen för kommunala pensionärsråd (KPR).
Resultat: Pensionärsorganisationers inflytande i marknadsanpassad äldreomsorg