Några exempel på verksamheter MUCF hälsat på:
Riksorganisationen för fortbildning om Förintelsen
MUCF har hälsat på Riksorganisationen för fortbildning om Förintelsen och träffat Maria Vajta Klamer, projektledare och ordförande och Anette Stahl som är styrelsemedlem. Organisationen har fått bidrag till projektet Kunskapslyft om förintelsen.
RFF är en politiskt och religiöst obunden ideell organisation som bildades för att genomföra aktiva insatser mot antisemitism och rasism. I projektet ska de ta fram ett kunskapspaket om förintelsen som lärare kan använda i undervisning.
Hur använder ni bidraget?
– Det används för att förmedla kunskap om förintelsen och dess konsekvenser till lärare och elever och dessutom öka civilkuraget. Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något.
Vad hoppas ni att effekten av ert projekt ska bli?
– En bättre värld.
Vad ser ni fram emot närmaste tiden?
– Att skapa en samlad plats där kunskapspaketet finns.
Vill du veta mer om RFF och kunskapspaketet kan du gå in på deras hemsida.
Här kan du hitta information om projektbidraget Motverka rasism och intolerans som de sökt till sitt projekt.
Ekumeniska gruppen för kristna homosexuella (EKHO)
Visste du att det finns ett organisationsbidrag för hbtq-organisationer? MUCF har hälsat på EKHO i Göteborg och pratat med Ingela Setterlind. På riksnivå är hon administratör och på lokalnivå verksamhetsutvecklare.
EKHO - Ekumeniska gruppen för kristna homosexuella kämpar för alla människors rättighet och möjlighet att vara öppna hbtq-personer i kristna kyrkor, samfund och församlingar. Tack vare EKHO har flera samfund ändrat uppfattning kring frågor om sexualitet och könsidentitet, samlevnadsformer och inte minst vad kärlek är.
Vi passade på att fråga Ingela. Vad är er organisations viktigaste syfte?
– Att befria och inkludera!
Vilken betydelse har bidraget för er?
– Vi har beviljats organisationsbidrag för Hbtq-organisationer och det möjliggör allting!
Vad ser ni fram emot närmaste tiden?
– Hela pridesäsongen kommer och det finns representation i hela landet. Certifiering enligt regnbågsnyckeln pågår det också massor av. Det är en internationell certifiering för församlingar eller kyrkoråd.
Vill du veta mer om allt ECHO gör kan du gå in på deras hemsida.
Här kan du hitta information om organisationsbidraget för hbtq-organisationer.
Promoting youth inclusion (PYI)
Vad kan man göra när man vill främja hälsan för en grupp människor? Det vet organisationen ”Promoting youth inclusion (PYI)” som driver projektet ’’Time to shine’’ i Trollhättan. Vi har träffat Valeria Redjepagic som leder projektet och Vanessa Redjepagic som sitter med i projektets referensgrupp.
PYI är en förening med fokus på att skapa trygga mötesplatser för unga där de kan diskutera olika samhällsfrågor. De verkar också för att öka ungdomars inflytande och delaktighet i alla frågor som berör deras mänskliga rättigheter.
Ni har beviljats bidrag för hälsofrämjande insatser riktade till romer 2023. Hur använder ni pengarna?
- Projektet ska öka medvetenheten om hur målgruppen romska tjejer och kvinnor kan ha en hälsosam livsstil. Det gör vi bland annat genom att anordna workshoppar och föreläsningar på temat. Dessa är öppna för alla. Men också genom att låta målgruppen prova på kampsport i form av kickboxning.
Vad hoppas ni att effekten av projektet ska bli?
- Att deltagarna ska bli mer hälsosamma och ändra sina vanor, tänka på vad man äter och få hälsosammare tankar. Jag hade velat se att deltagarna fortsätter med träning även efter projektets avslut.
Vad ser ni fram emot närmaste tiden?
- Boxningsträningarna som vi ska börja med nästa år. Jag ser fram emot reaktionerna från de kvinnor som deltar och kanske aldrig har tränat innan eller inte har gjort det på ett tag.
Vill du veta mer om allt Promoting youth inclusion gör kan du gå in på deras hemsida.
Här kan du hitta information om projektbidraget Hälsofrämjande insatser riktade till romer.
Svenska Kyrkans Unga
MUCF har hälsat på Svenska Kyrkans Unga och träffat Kerstin Fagerlind som är kanslichef, Dan Westerberg, medlemshandläggare med statistik- och systemansvar, Stefan Cederlöf, ekonomisamordnare och Tova Mårtensson som är förbundsordförande.
De berättade att organisationens viktigaste syften är att unga ska få upptäcka och dela kristen tro och dessutom få utrymme att ta eget ansvar och lära sig demokratiska processer.
Vi frågade dem vilken betydelse det organisationsbidrag som MUCF delar ut på uppdrag av regeringen betyder för dem.
-Det är livsnödvändigt för oss som organisation. Annars kan vi inte verka för medlemmarna, kan inte klara av demokratiska processer som årsmöte. Barn och unga skulle inte få styra över sin egen förening och komma till tals utan bidraget.
Vad ser ni fram emot närmaste tiden?
- Det är flera saker. Att komma tillbaka på banan igen efter pandemin och få tillbaka verksamhet och medlemmar. Att rädda demokratitappet. Vi märker bland unga att man inte längre har klassråd i skolan, unga vet inte vad sekreterare, ordförande eller protokoll är. Det ser vi fram emot att rädda och minska tappet genom demokratiutbildning. Vi ser också fram emot att fler unga får växa i sin kristna tro och träffas och dela den tillsammans i gemenskap.
Om du vill veta mer om Svenska Kyrkans Unga kan du gå in på deras hemsida.
Här kan du hitta information om organisationsbidraget för barn- och ungdomsorganisationer.
Studieförbundet Vuxenskolan Göteborg
MUCF har hälsat på Studieförbundet Vuxenskolan i Göteborg och pratat med Alice Odby som är projektledare.
Ni beviljades projektbidraget som stödjer mötesplatser för unga hbtqi-personer för projektet ”Equal Repa hbtqi”.
Hur använder ni pengarna?
– Vi skapar mötesplatser genom att arrangera workshoppar och digitala föreläsningar för hbtqi-personer med funktionsvariation genom kreativt musikskapande som metod.
Vad hoppas ni att effekten av projektet ska bli?
– Vi vill peppa unga hbtqi personer att hålla på med musik och hitta likasinnade. Vi hoppas att projektet kan bidra till att göra musikbranschen mer inkluderande.
Vad ser ni fram emot närmaste tiden?
– Den digitala föreläsningen med Sam Hultin.
Om du vill veta mer om Studieförbundet Vuxenskolan och vad de gör kan du gå in på deras hemsida.
Här kan du hitta information om projektbidraget för att skapa mötesplatser för unga hbtqi-personer.
Maskrosbarn
MUCF har hälsat på Maskrosbarn och pratat med Johanna Azar som är projektledare och samordnare i projektet.
Ni beviljades bidrag av MUCF för projektet ”Ökad delaktighet för placerade ungdomar”.
Hur använder ni pengarna?
– Vi använder pengarna för att öka delaktigheten hos placerade barn i Göteborgs stad. Det är en av samhällets mest utsatta grupper som det oftast pratas om men inte med och än mer sällan att de själva får prata. Nu arbetar vi för att de själva ska få prata. Vi deltar i offentliga forum som är relevanta inom familjehemsvården. Men vi arbetar även med rundabords-samtal och har en närmre dialog. Vi ska även ta fram ett utbildningsmaterial till socialtjänsten som ska spridas till socialtjänst och politiken.
Vad hoppas ni att effekten av projektet ska bli?
– Vi hoppas att barnen som deltar känner ökad delaktighet inom samhället i stort och specifikt inom socialtjänsten samt även att socialtjänsten får en ökad kunskap och blir bättre på att bemöta placerade barn. Även att beslutsfattarna får en ökad kunskap inom området.
Vad ser ni fram emot närmaste tiden?
– Nästa steg är att börja ta fram utbildningsmaterialet tillsammans med ungdomarna, som är väldigt taggade på detta!
Maskrosbarn är en barnrättsorganisation som jobbar för att barn mellan 13–19 år ska få chans att berätta om sina svåra hemförhållanden, kanske för allra första gången. De erbjuder långsiktigt stöd, gemenskap och möjlighet att förändra sitt eget liv.
Vill du veta mer om allt Maskrosbarn gör kan du gå in på deras hemsida.
Här kan du hitta information om projektbidraget stödja ungas organisering.