Hoppa till huvudinnehåll
 

Unga hbtq-personers behov av stödinsatser vid utsatthet för våld och förtryck av närstående

Dela med dig av dina erfarenheter av stödinsatser (bra, dåliga eller obefintliga) och medverka i arbetet med att förbättra stödet för unga hbtq-personer.

Ung person ser på sin spegelbild
Foto: Khoa Vo/Pexels

Är du 15–29 år och blivit utsatt för begränsningar, påtryckningar eller våld av din familj och släkt på grund av din sexuella läggning eller könsidentitet? Har du känt att det inte finns någonstans du kan vända dig för att få hjälp? Eller har du vänt dig till någon (exempelvis på skolan, ungdomsmottagningen, socialtjänsten, någon stödorganisation eller inom vården) för att få hjälp? Ledde det i sådana fall till en positiv förändring för dig, eller önskar du att stödet sett annorlunda ut?
 
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor arbetar på regeringens uppdrag med en utredning om behovet av stödinsatser för unga hbtq-personers som lever med hedersnormer, våld eller påtryckningar att förändra eller dölja sin sexuella läggning eller könsidentitet. Det finns begränsad kunskap på området, och mer kunskap behövs för att kunna anpassa och förbättra stödinsatserna.
 
Det är dina och andra ungas erfarenheter och tankar kring vilken typ av stöd som behövs som kommer att ligga till grund för den rapport som myndigheten tar fram. Rapporten riktar sig till beslutsfattare och yrkesverksamma som kommer i kontakt med ungdomar och unga vuxna. 

Om du vill medverka kommer du att vara anonym 

Du kan antingen skicka en skriftlig berättelse till oss, eller anmäla ditt intresse för intervju. Vi värnar om din integritet – inga namn, bostadsorter eller annat som kan identifiera de medverkande anges i rapporten. Bara vi som arbetar med utredningen kommer att ha tillgång till era berättelser och intervjuer. 


Jag vill bli intervjuad

Jag vill skriva en berättelse
 

Om du vill veta mer om oss kan du läsa mer om oss här på hemsidan www.mucf.se. Här finns mer information om vilka vi är och vad vi jobbar med. 

MUCF har tidigare tagit fram rapporten Det får inte existera, som bland annat bygger på skriftliga berättelser och intervjuer med hbtq-personer som lever eller har levt i familjer med hedersnormer. 

Du får också gärna höra av dig till oss om du har frågor eller funderingar: anna.berglund@mucf.se

Här kan du få stöd

Youmo hittar du information om vart du kan vända dig om du behöver stöd och hjälp i din situation.