Webbinarium för att följa upp EU:s ungdomsdialog i Sverige 2023
MUCF bjuder in till ett webbinarium som följer upp resultatet av senaste runda av demokrativerkstäder inom EU:s ungdomsdialog. Webbinariet riktar sig speciellt till organisationer som har deltagit i EU:s ungdomsdialog och till organisationer som är intresserade av att delta i framtiden. Syftet är att öka kunskapen kring EU:s ungdomsdialog och vilka möjligheter det finns för unga att delta i EU-frågor.
EU:s ungdomsdialog är en konsultationsprocess som samlar in synpunkter från unga i hela EU. I Sverige sker det här bland annat genom demokrativerkstäder där unga möts och diskuterar aktuella teman. Under hösten 2023 genomfördes en rad lokala demokrativerkstäder i Sverige. Resultatet av dessa presenteras i det här webbinariet.
Information ges också från den senaste ungdomskonferensen i Belgien där det samlade resultatet från Sveriges unga diskuterades i europeisk kontext. På agendan finns också informationspunkter om Europaparlamentsvalet, skolval och vilka möjligheter som finns för unga inom EU-programmen Erasmus+ och Europeiska solidaritetskåren.
När, var och hur?
Webbinariet sker digitalt via Teams, måndag 29 april klockan 13.30-16.00.
Ni anmäler er till webbinariet här: Anmälan till webbinarium om EU:s ungdomsdialog i Sverige. Efter anmälan får ni bekräftelse med länk till webbinariet.
Det är gratis att delta.
Program
13.30 – 13.35 Välkomna. Introduktion av webbinariets syfte och program
13.35 – 13.50 Kort presentation av organisationer. Alla deltagande organisationerna presenterar sina organisationer och lokala demokrativerkstäder. Varje organisation får 1 minut var.
13.50 – 14.10 Sveriges resultat EU:s ungdomsdialog. Presentation av resultaten från demokrativerkstäderna och andra konsultationer i Sverige.
14.10 – 14.20 Paus
14.20 – 14.50 Ungdomskonferensen i Gent. Vad diskuterades under ungdomskonferensen i Gent? Vad är nästa steg och vad ska diskuteras på den sista ungdomskonferensen? Diskussion om vilka frågor och punkter är viktiga att ta med till sista ungdomskonferensen. Vilka frågor går att arbeta med på lokal nivå?
14.50 – 15.00 Erasmus+ och Europeiska Solidaritetskåren och projektidéer. Information om vilka möjligheter som finns för unga inom programmen Erasmus+ och Europeiska solidaritetskåren.
15.00 – 15.25 Europe Goes Local. Presentation om öppen fritidsverksamhet och diskussion om hur fritidsverksamheter kan arbeta med ungdomsmål 3 om inkluderande samhällen.
15.25 – 15.30 Paus
15.30 – 15.55 Europaparlamentsvalet och skolval. Presentation om MUCF:s olika material. Diskussioner för att öka kunskapen om EU inför Europaparlamentsvalet och skolval.
15.55 – 16.00 Avslut och summering.
Varför ska man delta i EU:s ungdomsdialog?
MUCF pratade med 10 av drygt 230 delegater från hela Europa som deltog i EU:s ungdomsdialog och ungdomskonferens i Växjö i mars 2023.