Hoppa till huvudinnehåll
 

Om du vill hjälpa till

Kriget i Ukraina berör många och viljan att hjälpa är stort. För att säkerställa att människor på flykt inte utsätts för ytterligare risker, att hjälpen kommer fram och att den möter de behov som finns, kan du bidra genom att antingen donera pengar till organisationer eller att hjälpa genom engagemang i en civilsamhällesorganisation.

Branchorganisationen Giva Sverige uppmanar att ge gåvor och stöd till organisationer som har kapacitet och förmåga att agera i och omkring Ukraina, samt att noga se över avsändaren för en insamling.  Genom att skänka pengar till en organisation som har märkningen Tryggt givande försäkrar du dig om att den organisation du ger gåvan till förvaltar den på bästa sätt. Det betyder också att organisationerna uppfyller kraven för  Givas kvalitetskod som säkerställer ett så effektivt och etiskt arbete som möjligt.

En trygg start i Sverige

I initiativet En trygg start i Sverige samlas Beredskapslyftet, Rädda Barnen och Stadsmissionen tillsammans med Airbnb.org och näringslivet i ett gemensamt projekt, för att hjälpa så många som möjligt från Ukraina till ett tryggt första boende i Sverige. 

Genom Airbnb.org kan privatpersoner och företag göra delar av sina hus och lägenheter tillgängliga på ett säkert och snabbt sätt. Rädda Barnen står för matchningen med familjer i behov av boende, och tillsammans med Stadsmissionen också för volontärer som kan hjälpa till med myndighetskontakter och praktiska frågor. En trygg start i Sverige kanaliserar också, via Beredskapslyftet, intresset från medarbetare i näringslivet som vill erbjuda boende och ställa upp som volontärer.

Bli volontär 

Vill du hjälpa till med exempelvis läxhjälp, bre smörgåsar eller bara ta en fika med en familj som flytt hit på grund av kriget, hittar du flera volontäruppdrag hos exempelvis Volontärbyrån, Rädda barnen och Röda korsetVolontärbyrån är en ideell verksamhet som varje år hjälper tiotusentals människor och hundratals ideella organisationer att hitta varandra genom att förmedla ideella uppdrag, utbilda och stödja föreningar i frågor om ideellt engagemang. På Volontärbyråns hemsida hittar du uppdrag, allt från lärare, till språkkunniga som ska kunna hjälpa till med integrationen. 

Många kommuner listar även organisationer som finns lokalt där det finns möjlighet att vara med och bidra till att hjälpa flyktingarna som kommer till Sverige. Vidare är många kommuner i behov av individer och familjer som kan stötta barn och familjer som kommit till Sverige. Gå in på din kommuns hemsida och utforska mer. 

Bli familjehem

Just nu finns ett extra stort behov av familjehem. Med anledning av den pågående konflikten i Ukraina väntas det komma barn utan vårdnadshavare till flera av landets kommuner. Ta kontakt med din hemkommun om du kan du tänka dig att ta emot ett barn eller en tonåring i ditt hem. 

Frivillig inom krisberedskap

Människor som engagerar sig frivilligt är en viktig resurs i samhällets krisberedskap. På Myndigheten för samhällsskydd och beredskap kan du läsa mer om olika typer av frivilligorganisationer i krisberedskapssystemet och vad de gör och hur du kan engagera dig.