Är du ung rom och vill arbeta med att ta fram en utställning?
Vill du lära dig mer om romers historia och dela med dig av dina erfarenheter? Vi söker dig som är mellan 15–25 år och identifierar dig som rom. Bli en av våra ambassadörer!
I år är det 80 år sedan Förintelsen och den mörka historien som bland annat drabbade romer. Men hur har unga romer det i Sverige idag? Det vill vi berätta om genom en utställning* av och om unga romers vardag, tankar och drömmar i dagens Sverige. Syftet med utställningen är att uppmärksamma och höja kunskaperna om unga romers liv i Sverige idag. För alla som bor i Sverige, inklusive romerna själva.
Om uppdraget
Som ambassadör blir du tillsammans med övriga ambassadörer ansvariga och ansiktet utåt för utställningen. Er uppgift är att ta fram innehåll till utställningen genom egna och andra unga romers berättelser. Ni ska också sprida information om utställningen på olika sätt, till exempel genom att spela in en podd eller besöka skolor. Du kommer att ingå i ett team där du får stöd av arbetsgrupp, projektledare och experter på området. Det är en unik möjlighet för dig som vill höja dina kunskaper om romers historia och kultur och du får verktyg för att kunna förmedla kunskap till andra.
Våra förväntningar på dig
Du behöver kunna delta vid digitala träffar i juni och under hösten och under en helg i Stockholm (se datum och tider nedan). För detta får du en liten ekonomisk ersättning. Du förväntas bidra med innehåll till utställningen, som blir både digital och fysisk och som ska vara klar i oktober 2024.
Vi söker dig som:
- identifierar dig som rom
- är mellan 15 och 25 år gammal
- har ett intresse för att lära dig mer om romers historia
- vill dela med dig av dina erfarenheter och kunskaper till andra
- kan vara med på träffarna (se datum nedan).
Vi önskar deltagare från olika romska grupper, från olika delar av landet, både tjejer och killar. Det tar vi hänsyn till i urvalet.
Anmäl ditt intresse redan idag!
Vi ringer upp dig för att boka en intervjutid! Då får du möjlighet att ställa frågor. Är du under 18 år behöver vi ha tillstånd från vårdnadshavare.
Sista ansökningsdag är den 16 juni 2024.
Möten och resa till Stockholm
Du behöver kunna delta vid digitala träffar i juni och under hösten.
Datum och tider för träffarna är:
- Första digitala träffen: 27 juni kl. 10-11 eller kl. 16-17 (du deltar vid någon av dessa tider, beroende på vilken tid som passar dig).
- Andra digitala träffen: 12 augusti kl. 18-19:30.
- Tredje digitala träffen: 21 augusti kl. 18-19:30.
- Resa till Stockholm: 23 augusti till 25 augusti lunch (vid lång resväg kan resan behöva påbörjas den 22 augusti).
- Fjärde digitala träffen: 29 augusti, 18-19:30.
- Femte digitala träffen: 5 september kl. 18-19:30.
- Sjätte digitala träffen: 12 september kl. 18-19:30.
- Sjunde digitala träffen: 26 september kl. 18-19:30.
- Åttonde digitala träffen: 30 september kl. 18-19:30.
- Under oktober-december kommer utställningen att pågå och du förväntas delta i olika aktiviteter.
Även efter den 30 september kan vissa möten komma att ske. De digitala träffarna sker via mötes-appen Microsoft Teams. Om du inte använt Teams tidigare kan vi hjälpa dig inför första digitala träffen. Vi betalar för dina rese- och boendekostnader.
*Utställningen skapas av unga romer och är ett samarbete mellan Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, och Gävleborgs romska internationella förening (GRIF). Läs mer om MUCF:s uppdrag här